Προσωπική ΑνάπτυξηΨυχολογία

Εάν σας έχει τύχει να μοιράζεστε πώς νιώθετε με ένα άτομο και ως απάντηση να εισπράξετε ακύρωση του συναισθήματός σας, τότε έχετε να κάνετε με ένα εγωκεντρικό άτομο που έχει έλλειψη ενσυναίσθησης.

Γιατί οι άνθρωποι ακυρώνουν τα συναισθήματα των άλλων;

Οι άνθρωποι που ακυρώνουν συχνά το συναίσθημα άλλων ατόμων το κάνουν γιατί αδυνατούν να επεξεργαστούν τα συναισθήματα κάποιου άλλου.  Μπορεί να είναι απασχολημένοι με τα δικά τους προβλήματα ή να αποφεύγουν να αναλάβουν την ευθύνη για το ρόλο τους στο πώς νιώθετε.  Η συναισθηματική ακύρωση είναι μια μορφή χειραγώγησης και μια προσπάθεια να σας κάνουν να αμφισβητήσετε τα συναισθήματα και τις εμπειρίες σας.  Ένα μοτίβο ακύρωσης είναι μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης.  Είναι μια άρνηση για εσάς ή την εμπειρία σας.  Υπονοεί ότι κάνετε λάθος, αντιδράτε υπερβολικά ή λέτε ψέματα.  Τέτοιου είδους συμπεριφορές προέρχονται από χαμηλή αυτοεκτίμηση και έντονο αίσθημα μειονεξίας.

Να αναφέρω βέβαια ότι μερικές φορές η συναισθηματική ακύρωση γίνεται τυχαία από κάποιο καλοπροαίρετο άτομο το οποίο όμως έχει χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη ή απλά δεν δίνει σημασία στα συναισθήματά σας.  Μια συνηθισμένη μορφή ακύρωσης είναι όταν κάποιος προσπαθεί να σας φτιάξει τη διάθεση όταν είστε λυπημένοι επειδή αισθάνεται άβολα με τα συναισθήματά σας.  Αυτό μπορεί να είναι ακυρωτικό επειδή τα συναισθήματά σας απορρίπτονται όταν κάποιος θέλει να αλλάξει τα συναισθήματά σας αντί να τα αποδεχτεί ή να τα κατανοήσει.

Εκφράσεις ακύρωσης συναισθήματος

Μια ακύρωση συναισθήματος μπορεί να ακουστεί ως:

  • Έλα τώρα, αντιδράς υπερβολικά
  • Καλά, μην παρεξηγείσαι τόσο εύκολα
  • Αυτό δεν συνέβη
  • Απλά άφησέ το
  • Πάντα αυτό κάνεις, παραπονιέσαι
  • Δεν πρέπει να είσαι τόσο αυστηρή
  • και άλλα πολλά…

Τα συναισθήματά σας είναι έγκυρα και σημαντικά!

Όπως και να έχει, μην επιτρέπετε σε κανένα άτομο να ακυρώνει το συναίσθημά σας.  Τα συναισθήματά σας είναι έγκυρα, είναι σημαντικά!  Τα συναισθήματα εξυπηρετούν έναν σημαντικό σκοπό και δεν πρέπει να αγνοούνται.  Για παράδειγμα, το να νιώθετε θυμό, φόβο ή λύπη σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά.  Δεν θέλετε να χάσετε αυτές τις κρίσιμες πληροφορίες, επειδή μπορούν να σας βοηθήσουν να φροντίσετε τον εαυτό σας και να λάβετε αποφάσεις για να κρατήσετε τον εαυτό σας ασφαλή.  

Τα συναισθήματα δεν είναι σωστά ή λάθος.  Είναι μια αντανάκλαση των σκέψεων, των εμπειριών και των αντιλήψεών σας, γι’ αυτό δύο άνθρωποι μπορούν να έχουν την ίδια εμπειρία, αλλά να αισθάνονται διαφορετικά.  Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η επικύρωση – λέγοντας ότι τα συναισθήματα κάποιου είναι αποδεκτά ή σημαντικά – δεν είναι το ίδιο με το να συμφωνείτε με τα συναισθήματά του.  Σίγουρα μπορούμε να νιώθουμε διαφορετικά, αλλά τουλάχιστον κάνουμε την προσπάθεια να κατανοήσουμε τα συναισθήματα των αγαπημένων μας προσώπων.