Προσωπική ΑνάπτυξηΨυχολογία
????  Το ήξερες; Κι επειδή δεν χωράνε όλα στην εικόνα, διάβασε τί λέει η επιστήμη για τις ορμόνες της ευτυχίας:

✅ ΝΤΟΠΑΜΙΝΗ

Είναι πολύ σημαντική για την εστίαση και τη συγκέντρωση (και τον ύπνο!). Απελευθερώνεται στον εγκέφαλο όταν πετύχεις ένα στόχο, οπότε το κλειδί είναι να βάζεις πολύ μικρούς, εφικτούς στόχους κάθε μέρα και να τους πετυχαίνεις για τακτικά “χτυπήματα” ντοπαμίνης. Και μην ξεχνάς να επαινείς τον εαυτό σου και να γιορτάζεις τις μικρές καθημερινές νίκες.

❤ ΩΚΥΤΟΚΙΝΗ

Αυξάνει τα συναισθήματα ενσυναίσθησης, σύνδεσης, ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Ο προφανής τρόπος για την αύξηση της ωκυτοκίνης είναι η σωματική επαφή, όπως να περπατάς χέρι-χέρι, να αγκαλιάζεσαι και να έρχεσαι σε επαφή με ένα αγαπημένο πρόσωπο.

???? ΕΝΔΟΡΦΙΝΕΣ

Εκτός από τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού σου, ρυθμίζουν το ένστικτο πάλης ή φυγής (fight or flight). Εκτός λοιπόν από το προφανές για την παραγωγή τους, που είναι η άσκηση, μπορείς να φας μαύρη σοκολάτα, ή να κάψεις αιθέρια έλαια όπως λεβάντα, εσπεριδοειδή, δεντρολίβανο και λιβάνι.

???? ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ

Αυξάνεται όταν είσαι έξω στο φως της ημέρας, που είναι και μια συνήθης θεραπεία για την εποχική κατάθλιψη. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι το 90% της σεροτονίνης σχηματίζεται στο έντερό σου, επομένως αν έχεις ένα υγιές έντερο θα έχεις και πολλή σεροτονίνη = μείωση άγχους και βελτίωση καλής διάθεσης.

Με πολλή αγάπη! ????❤