Προσωπική ΑνάπτυξηΨυχολογία
⚡️ Αν έχεις περάσει τραυματικά γεγονότα, το σώμα σου σού μιλάει με πολλούς τρόπους. Θα σου πω τί λένε οι έρευνες για το πώς μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου:

✅ Κοινωνική Υποστήριξη

Η στήριξη σε αγαπημένα πρόσωπα είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις. Οι άλλοι μπορεί να σε βοηθήσουν να μιλήσεις και να είναι μια πηγή παρηγοριάς. Αν αρχίσεις να απομονώνεσαι και σταματήσεις να κάνεις τα πράγματα που σου αρέσουν, αυτό θα κάνει τα πάντα χειρότερα γιατί θα επιταχύνει την αποσύνδεση με τον εαυτό σου (το αίσθημα της αποσύνδεσης είναι κοινό σε άτομα που έχουν βιώσει τραύμα).

✅ Ψυχοθεραπεία

Η θεραπεία λειτουργεί καλύτερα από τα «καλύτερα» φάρμακα αυτή τη στιγμή. Είναι πολύ χρήσιμη, αρκεί να μην περιμένεις να είναι μια γρήγορη λύση και να έχεις το χρόνο και το χώρο να μιλήσεις για το τί πραγματικά συμβαίνει. Δίνει φωνή στο ανείπωτο και σου προσφέρει ενεργή υποστήριξη για να μπορέσεις να πάρεις και πάλι τη ζωή στα χέρια σου.

✅ Κίνηση

Η κίνηση του σώματος βοηθά στην επούλωση του τραύματος γιατί έτσι μαθαίνεις πώς να αισθάνεσαι ξανά ασφαλής και ζωντανός στο σώμα σου. Μπορείς να δοκιμάσεις ότι σου ταιριάζει – γιόγκα, χορό, πολεμικές τέχνες, περπάτημα, κολύμπι – για να παραμείνεις δραστήρι@ και να βοηθήσεις τον εαυτό σου να μην αποσυνδεθεί.

???? ΠΡΟΣΟΧΗ

Ένα πράγμα είναι βέβαιο ότι δεν λειτουργεί: Ενθάρρυνση του ατόμου να χαρεί και να κοιτάξει τη θετική πλευρά. Χρειάζεται αναγνώριση της φρίκης αυτού που του συνέβη και όχι επιφανειακές διαβεβαιώσεις που είναι εντελώς άχρηστες.