Αρνητικές Σκέψεις: Αίτια, Επιπτώσεις, Αντιμετώπιση

Το μυαλό σου πηγαίνει συνέχεια στο χειρότερο σενάριο και δεν μπορείς να το σταματήσεις;  Μήπως εστιάζεσαι σε κάθε κατάσταση μόνο στα αρνητικά και αγνοείς τα θετικά; Αυτό το άρθρο μιλάει για το τί λέει η επιστήμη για τις αρνητικές σκέψεις, τις επιπτώσεις τους και πώς μπορείς να τις διαχειριστείς. Γιατί Κολλάω στις Αρνητικές Σκέψεις; Ας…

Επιπτώσεις Αρνητικών Συναισθημάτων στο Σώμα

Εάν δεν το ήξερες η μακραίωνη σοφία της κινέζικης ιατρικής στην εικόνα και τα πορίσματα της σύγχρονης επιστήμης είναι ακριβώς τα ίδια! Το μυαλό και το σώμα δεν χωρίζονται, άρα το συναισθηματικό στρες σε όποια μορφή το βιώνουμε (θυμό, θλίψη, αγωνία, φόβο, άγχος, κτλ.) επηρεάζει και εξασθενεί το σώμα. Εάν δεν έχεις διαβάσει το βιβλίο…

Πώς να “Χακάρεις” της Ορμόνες της Ευτυχίας

  Το ήξερες; Κι επειδή δεν χωράνε όλα στην εικόνα, διάβασε τί λέει η επιστήμη για τις ορμόνες της ευτυχίας: ΝΤΟΠΑΜΙΝΗ Είναι πολύ σημαντική για την εστίαση και τη συγκέντρωση (και τον ύπνο!). Απελευθερώνεται στον εγκέφαλο όταν πετύχεις ένα στόχο, οπότε το κλειδί είναι να βάζεις πολύ μικρούς, εφικτούς στόχους κάθε μέρα και να τους…

Τραύμα: το Σώμα Κρατάει το Σκορ

Αν έχεις περάσει τραυματικά γεγονότα, το σώμα σου σού μιλάει με πολλούς τρόπους. Θα σου πω τί λένε οι έρευνες για το πώς μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου: Κοινωνική Υποστήριξη Η στήριξη σε αγαπημένα πρόσωπα είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις. Οι άλλοι μπορεί να σε βοηθήσουν να μιλήσεις και…

Ενοχικά Συναισθήματα: Αίτια και Αντιμετώπιση

Αισθάνεσαι ενοχές;  Μήπως είπες ή έκανες κάτι που ήταν ανάρμοστο και δεν νιώθεις καλά γι’ αυτό;  Ή μήπως αισθάνεσαι αδιόρατες ενοχές χωρίς να έχεις πει ή κάνει κάτι συγκεκριμένο;  Σε κάθε περίπτωση η ενοχή μπορεί να είναι ένα αφόρητο βάρος και εάν δεν το αντιμετωπίσεις μπορεί να σε οδηγήσει σε δυσλειτουργικές συμπεριφορές και συναισθηματική δυσφορία.…

Αυτόματες Αντιδράσεις σε Τραυματικά Γεγονότα

Η ανταπόκρισή μας σε συντριπτικά, απειλητικά, ή τραυματικά γεγονότα είναι ίδια με αυτή των ζώων. Βασίζεται σε νευροχημικές διεργασίες που στοχεύουν στην ενεργοποίηση αυτόματων ενστικτωδών αντιδράσεων για να επιβιώσουμε άμεσα από αυτά τα γεγονότα, όπως: ΠΑΛΗ (FIGHT) Mας διευκολύνει να αμυνθούμε ενάντια σε κάποιον που μας επιτίθεται ή σε ένα κίνδυνο.  ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ: είμαι μεγαλύτερ@, πιο…

ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ: Αίτια, Επιπτώσεις, Αντιμετώπιση

Έχεις την τάση να αναβάλλεις απαραίτητες εργασίες μέχρι την τελευταία στιγμή παρά τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της πράξης;  Δες τι λέει η επιστήμη για την αναβλητικότητα. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά οργανωμένο και αποφασιστικό μπορεί να είναι ένα άτομο, συμβαίνει συχνά να αφιερώνει (ή και να σπαταλά) χρόνο σε ασήμαντες ασχολίες (βλέποντας τηλεόραση ή παρακολουθώντας…

Ζώντας με Ευγνωμοσύνη

H ευγνωμοσύνη δεν είναι απλώς ένα ευχάριστο συναίσθημα – το να είμαστε ευγνώμονες μπορεί επίσης να προάγει καλύτερη υγεία, ευτυχία και σοφία στους ανθρώπους και την κοινωνία. Δύο μορφές ευγνωμοσύνης Οι επιστήμονες αντιλαμβάνονται την ευγνωμοσύνη ως κατάσταση και ως χαρακτηριστικό. Η ευγνωμοσύνη ως κατάσταση προκύπτει από εξωτερική πηγή.  Στην περίπτωση αυτή το άτομο αξιολογεί τις…

Σχέση με το φαγητό

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου για τη συναισθηματική υπερφαγία γέμισε το inbox μου με ερωτήσεις για δίαιτες, τρόπους αντιμετώπισης συνεχούς τσιμπολογήματος ή/και βουλιμικών κρίσεων, κ.α. 🙂 Πολύ σύντομα, θα πω πως η ασπρόμαυρη νοοτροπία του να πρέπει να είμαστε τέλειοι ή να μετράμε θερμίδες μας οδηγεί σε μια λούπα βουλιμίας/δίαιτας που καταλήγει σε μια δυσλειτουργική…

Συναισθηματική Υπερφαγία

Τι είναι η συναισθηματική υπερφαγία; Η συναισθηματική (υπερ)φαγία ορίζεται ως η τάση του ατόμου να τρώει εύγευστα φαγητά εν απουσία πείνας όταν νιώθει αρνητικά συναισθήματα.  Η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεται σχετίζεται άμεσα με την έκταση και ένταση της συναισθηματικής δυσφορίας του ατόμου, που συχνά προκύπτει από χωρισμό ή αγχωτικά γεγονότα.  Μπορεί να είναι ένα…