Προσωπική ΑνάπτυξηΨυχολογία

?  Αν είσαι “people pleaser”, ή αλλιώς το «καλό παιδί»

έχεις έντονη ανάγκη εξωτερικής επιβράβευσης και αποδοχής, και είσαι συνήθως ανασφαλής στις σχέσεις σου. Αυτή η χαμηλή αυτοεκτίμηση και ανασφάλεια σε κάνει να πνίγεις τις δικές σου ανάγκες και έτσι να δυσκολεύεσαι να πεις «όχι» σε κάτι που δεν σου αρέσει ή δεν το θέλεις για να είσαι αρεστ@. Αποφεύγεις την σύγκρουση με κάθε τρόπο, νιώθεις άβολα αν κάποιος θυμώσει μαζί σου, δικαιολογείσαι συνεχώς, και ετεροπροσδιορίζεσαι καθορίζοντας την αξία σου από την γνώμη των άλλων για σένα.

? Τα περισσότερα «καλά παιδιά»

αιτιολογούν την συμπεριφορά τους ως γενναιόδωρη ή βοηθητική. Ωστόσο, η αληθινή γενναιοδωρία προέρχεται από την υγιή αυτοεκτίμηση και μια γνήσια ικανοποίηση από μια μοιρασμένη χαρά, ενώ τα «καλά παιδιά» δρουν με βάση τη μειωμένη αυτοεκτίμησή τους και την ανάγκη τους για αποδοχή από άλλους.

✅ Τα καλά νέα

είναι πως η συμπεριφορά μας αλλάζει. Αν αναγνωρίσεις ότι είσαι «καλό παιδί», ξεκίνα να λες «όχι», κι αν δεν μπορείς λέγε «θα το σκεφτώ». Στη θεραπεία χρησιμοποιούμε πολλά εργαλεία για την αλλαγή αυτής της δυσλειτουργικής συμπεριφοράς, κι ενώ η οριοθέτηση μπορεί να φαντάζει τρομακτική στην αρχή, θα σε βοηθήσει να νιώθεις καλύτερα για τον εαυτό σου και να έχεις μεγαλύτερη ικανοποίηση από τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεών σου με άλλους.
Με αγάπη ?❤