Προσωπική ΑνάπτυξηΨυχολογία

Νιώθεις άγχος ή θυμό;

? Είναι απόλυτα φυσιολογικό κάποιες φορές να δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου. Ωστόσο, αν συνεχώς αισθάνεσαι ότι οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες και πιο δυνατές από εσένα και τα αρνητικά συναισθήματα σε κατακλύζουν και σε εξουθενώνουν, τότε είναι πολύ πιθανόν να βιώσεις συναισθηματική απορρύθμιση και να κάνεις ό,τι χρειάζεται για να ηρεμήσεις αυτά τα συναισθήματα.
Τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις φορές, είναι πολύ πιθανόν να οδηγηθείς σε δυσλειτουργικούς μηχανισμούς αντιμετώπισής τους και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές για άμεση ανακούφιση αυτής της συναισθηματικής απορρύθμισης.

Τα καλά νέα

✅ Η νευροψυχολογία έχει κάποια μικρά αλλά πολύ σημαντικά tips για τη διαχείριση της συναισθηματικής απορρύθμισης με πράγματα που πάντα έχεις μαζί σου και μπορείς να ελέγξεις και να βοηθήσεις τον εαυτό σου.

? Πηγές

Lai & Chang (2020). Improvement of attention in elementary school students through fixation focus training activity. International Journal of Environmental Research and Public Health, 17(13), 4780.
de Voogd et al. (2018). Eye-movement intervention enhances extinction via amygdala deactivation. Journal of neuroscience, 38(40), 8694-8706.