Προσωπική ΑνάπτυξηΨυχολογία

Δύσκολα συναισθήματα για το Πάσχα κατά τη διάρκεια του κορονοϊού

Το φετινό Πάσχα, όπως και το περσινό, είναι εξίσου – αν όχι πιο – δύσκολο για πολλούς διαφορετικούς λόγους.  Αρχικά, είναι το δεύτερο Πάσχα στη σειρά που απέχει παρασάγγας από τη συνήθη εορταστική περίοδο που όλοι κάποτε αναμέναμε με μεγάλη χαρά.  Το Πάσχα είναι συνδεδεμένο από την παιδική μας ηλικία με διακοπές 2 εβδομάδων από το σχολείο, με μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις για την προετοιμασία του εορτασμού της Ανάστασης και της Κυριακής του Πάσχα, και κυρίως πολλές αγκαλιές, φιλιά και γέλια ανάμεσα σε πολλά αγαπημένα πρόσωπα.  Οι συνθήκες πλέον έχουν αλλάξει λόγω της πανδημίας και όλοι βιώνουμε τα συναισθήματά μας πιο έντονα από ποτέ.

Οι απώλειες είναι πολλές και κάποια άτομα αισθάνονται:

  • θυμό και αγανάκτηση για τους περιορισμούς της προσωπικής τους ελευθερίας για πάνω από ένα χρόνο τώρα,
  • θλίψη και απογοήτευση για τις χαμένες εμπειρίες χαράς αυτών των άγιων ημερών,
  • πένθος για αγαπημένους ανθρώπους που έχουν φύγει και λείπουν αισθητά αυτές τις μέρες,
  • απογοήτευση, φόρτιση και πίεση για όλα όσα έχουν στερηθεί χωρίς ξεκάθαρη ημερομηνία λήξης,
  • άγχος και ανησυχία για τα οικονομικά, και
  • απομόνωση και στέρηση πολύτιμης φυσικής παρουσίας και κοινωνικής επαφής με αγαπημένη πρόσωπα

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συναισθήματα ή και όλα, είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθανθείτε έτσι.  Δεν είστε μόνοι, και υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία.

  1. Φτιάξτε ένα πλάνο

    για το πώς θα θέλατε να περάσετε το Πάσχα φέτος – πού θα βρίσκεστε και με ποια άτομα, ακόμη και ποιο ακριβώς θα είναι το μενού. Έχοντας ένα πλάνο αποφεύγετε το άγχος της αβεβαιότητας και της αίσθησης αδυναμίας που νιώθει το άτομο όταν δεν γνωρίζει τί θα κάνει, και σας βοηθά να καθαρίσετε το μυαλό σας και να οργανώσετε τις σκέψεις σας.

  2. Παραμείνετε δραστήριοι

    χωρίς να πιέσετε τον εαυτό σας να κάνετε κάτι που δεν σας ευχαριστεί στα πλαίσια των «πρέπει» των εορτών. Μπορείτε να απολαύσετε τη φύση, κι αν δεν μπορείτε για κάποιο λόγο να βρεθείτε στο ύπαιθρο, φέρτε τη φύση στο σπίτι σας παρακολουθώντας ένα ντοκιμαντέρ για την άνοιξη.  Βγείτε για μια μικρή βόλτα στη γειτονιά σας με τα πόδια, ή μια μεγαλύτερη με το ποδήλατο.  Πηγαίνετε στη θάλασσα για ηλιοθεραπεία, ρακέτες ή κολύμπι, ή μάθετε κάτι καινούργιο, μια συνταγή ή μια κατασκευή

  3. Διατηρήστε τα έθιμα και τις παραδόσεις

    Οι συμβολισμοί και το νόημα αυτών των άγιων ημερών χρωματίζονται από μια σειρά εθίμων, όπως είναι το βάψιμο των Πασχαλινών κόκκινων αυγών, τα παραδοσιακά τσουρέκια, η απόλαυση ενός σοκολατένιου αυγού μετά το Πασχαλινό τραπέζι, κ.α.

  4. Εστιαστείτε στα πράγματα που σας ευχαριστούν

    και περάστε τη μέρα σας κάνοντας μόνο αυτά. Πολλοί μπορεί να περάσουν μόνοι την ημέρα του Πάσχα φέτος.  Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο αν δεν είναι δική σας επιλογή.  Απολαύστε το αγαπημένο σας φαγητό ή ποτό, βγείτε για την καθιερωμένη βόλτα σας, φτιάξτε ένα παζλ, ή παρακολουθήστε την αγαπημένη σας σειρά.

  5. Συνδεθείτε κοινωνικά

    Μιλήστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα με βιντεοκλήση και πιείτε τον καφέ σας μαζί τους διαδικτυακά, ή στείλτε μηνύματα σε αγαπημένα πρόσωπα.  Εάν σας λείπει η εκκλησία, παρακολουθείστε τις λειτουργίες από την τηλεόραση με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Η πανδημία επηρεάζει τις ζωές όλων και γνωρίζω ότι οι  συνήθεις συμβουλές ενδέχεται να μην ισχύουν επί του παρόντος ή να είναι πολύ δύσκολα εφαρμόσιμες.  Μπορεί κάποιοι τρόποι να φροντίζετε τον εαυτό σας ή να λαμβάνετε υποστήριξη να μην είναι δυνατοί ή και ρεαλιστικοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.  Ωστόσο, ελπίζω κάποιες προτάσεις να βοήθησαν.

Είμαι αισιόδοξη πως όπως το Πάσχα συμβολίζει το ξεκίνημα μιας νέας ζωής μέσα από κατάνυξη και πόνο, το ίδιο θα συμβεί για όλους μας μετά την πανδημία.  Μέχρι τότε, φροντίστε τον εαυτό σας και καλό Πάσχα σε όλους!