Θεραπεία coMraΥγεία

Το άρθρο αυτό περιγράφει τα αποτελέσματα της χρήσης της Θεραπείας-coMra σε ένα περιστατικό Πολλαπλής Σκλήρυνσης, ή αλλιώς γνωστή ως Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. Πριν αναφερθούμε στο συγκεκριμένο περιστατικό, ας πούμε λίγα λόγια για την ασθένεια αυτή.

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ (ΣΚΠ)[1]
Είναι μία φλεγμονώδης ασθένεια στην οποία τα μονωτικά καλύμματα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη καταστρέφονται. Αυτή η καταστροφή διαταράσσει την ικανότητα τμημάτων του νευρικού συστήματος να επικοινωνούν, με αποτέλεσμα ένα ευρύ φάσμα ενδείξεων και συμπτωμάτων, που συμπεριλαμβάνουν τα σωματικά, πνευματικά, και μερικές φορές ψυχιατρικά προβλήματα. Η ασθένεια αυτή παίρνει αρκετές μορφές, και τα συμπτώματα μπορεί να λαμβάνουν χώρα με μεμονωμένες κρίσεις (υποτροπιάζουσες μορφές) είτε να δημιουργούνται με την πάροδο του χρόνου (προοδευτικές μορφές). Μεταξύ των κρίσεων, τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανίζονται τελείως, ωστόσο συχνά εμφανίζονται μόνιμα νευρολογικά προβλήματα, ειδικά καθώς προχωράει η ασθένεια. Προβλήματα με το περπάτημα, την όραση και την ομιλία καθώς και πολύ έντονος πόνος είναι μερικά από τα πιο συνήθη συμπτώματα μεταξύ των ασθενών με ΣΚΠ. Επιθέσεις της ΣΚΠ μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη νευρολογική βλάβη.

Αν και το αίτιο δεν είναι σαφές, πιστεύεται ότι ο υποκείμενος μηχανισμός είναι είτε η καταστροφή από το ανοσοποιητικό σύστημα, είτε η δυσλειτουργία/ανεπάρκεια των κυττάρων που παράγουν μυελίνη. Δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία για την ΣΚΠ. Οι θεραπείες επιχειρούν να βελτιώσουν τη λειτουργία μετά από μία κρίση, ή/και για την πρόληψη των νέων κρίσεων. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ΣΚΠ, αν και είναι μετρίως αποτελεσματικά, μπορεί να έχουν παρενέργειες και να μην γίνονται καλά ανεκτά.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ
Η Θεραπεία-coMra είναι μία θεραπευτική προσέγγιση με τεράστιες δυνατότητες στη θεραπεία νευρολογικών ασθενειών, λόγω της πλήρους απουσίας τυχόν αρνητικών παρενεργειών, καθώς και της αποδεδειγμένης νευροπροστατευτικής δράσης των χαμηλής έντασης ακτινοβολιών της.

Η συμμετέχουσα στη μελέτη είναι μία 50χρονη γυναίκα από την Νότια Αφρική, η Cheryl Terblanche. Υπήρχαν υπόνοιες ότι η Cheryl είχε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο το 1998, και στη συνέχεια και πάλι το 1999. Διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας τον Μάιο του 1999, από τον Ιατρό Brian Keyes, Καθηγητή Νευρολογίας στο Νοσοκομείο Groote Schuur στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. Είχε κατά μέσο όρο 1 με 2 υποτροπές το χρόνο από τότε, ως επί το πλείστον με αποτέλεσμα μόνιμες νευρολογικές βλάβες.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τον Αύγουστο του 2010, τα συμπτώματα ΠΡΙΝ τη Θεραπεία-coMra ήταν τα εξής:

  • Χρόνιοι – συνεχείς πόνοι στα άκρα (χέρια και πόδια) και το πρόσωπο
  • Οξύς πόνος – αιφνίδιες κρίσεις στα χέρια, το πρόσωπο και την πλάτη
  • MS-Hug (έντονο πόνο στην κοιλιακή χώρα), μούδιασμα, αίσθηση τρυπήματος από καρφίτσες και βελόνες, πόνος στο δέρμα
  • Κώφωση στο αριστερό αυτί, θαμπή όραση
  • Κόπωση (χωρίς ενέργεια), απώλεια της μυϊκής δύναμης και στα δύο χέρια – δεν μπορούσε να τελειώσει το πλύσιμο των πιάτων
  • Δυσκολία στο περπάτημα, απώλεια της ισορροπίας, χρειαζόταν μπαστούνι
  • Αδυναμία να αφομοιώσει σωστά την τροφή, πνιγμός
  • Αρθρίτιδα και περιορισμένη κίνηση στις αρθρώσεις του αριστερού χεριού
  • Καρδιακή πάθηση – στεφανιαία και φλεβοκομβική ταχυκαρδία (IST)
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση (σχετική με ΣΚΠ)
  • Υψηλή έκκριση χολής από την χοληδόχο κύστη

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΠΡΙΝ από τη Θεραπεία-coMra
Η Cheryl συμμετείχε σε μία «τυφλή» κλινική μελέτη για ένα φάρμακο κατά της ΣΚΠ από τον Οκτώβριο του 2008 έως τον Αύγουστο του 2010. Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του 2010 συμμετείχε σε μια «ανοικτή» κλινική μελέτη. Έπαιρνε Καρβαμαζεπίνη και Αμυτριπτυλίνη για τον πόνο του δέρματος, μια ποικιλία φαρμάκων για την υπέρταση και βήτα-αναστολείς για την καρδιά, καθώς και μορφίνη μία φορά την εβδομάδα για τον πόνο. Συνολικά, έπαιρνε 8 διαφορετικά φάρμακα την ημέρα και ήταν υπό συνεχή παρακολούθηση στο νοσοκομείο.

ΑΓΩΓΗ Θεραπείας-coMra
Η Cheryl ξεκίνησε Θεραπείες-coMra στο σπίτι της τον Σεπτέμβριο του 2010, κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του Καθηγητή Heckman του Νοσοκομείου Groote Schuur, στο Κέιπ Τάουν.

Η ΣΚΠ είναι μία συστημική ασθένεια, και για το λόγο αυτό την αντιμετωπίζουμε κι εμείς συστημικά. Αυτό σημαίνει πως το Πρωτόκολλο που ακολουθείται αντιμετωπίζει συνολικά τον οργανισμό μας με μία εκτενή προσέγγιση αγωγών coMra καθημερινής διάρκειας 1 ώρας και 39 λεπτών. Το Πρωτόκολλο αυτό είναι η ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ 10, όπως απεικονίζεται στον Οδηγό Χρήσης. Το Πρωτόκολλο αυτό εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας ως εξής:

Πρωί: Αγωγή Γενική 5 για το νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα
Μεσημέρι Α: Αγωγή Γενική 3, πολύ σημαντική μη επεμβατική αγωγή ακτινοβόλησης του αίματος. Με άλλα λόγια, αυξάνεται η δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και η ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου του αίματος. Αυτή η Αγωγή είναι σημαντική για λοιμώξεις (γρίπη, κρυολογήματα, κλπ)
Μεσημέρι Β: Αγωγή Καρδιολογία 2 για την καρδιά (ταχυκαρδία και υπέρταση)
Βράδυ Α: Αγωγή Γενική 4, πολύ σημαντική αγωγή για τους αθλητές και αυτούς που έχουν φυσική καταπόνηση/σωματική εξάντληση. Η Αγωγή επικεντρώνεται στο πεπτικό σύστημα, το περιφερικό νευρικό σύστημα και τα επινεφρίδια
Βράδυ Β: Αγωγή κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης για την απώλεια μυελίνωσης

Επιπλέον, για τους πονοκεφάλους έκανε την Αγωγή Γενική 1 και για την αρθρίτιδα ακολουθούσε την Αγωγή Τραυματολογία 10 στις αρθρώσεις που υπέφεραν.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Μετά την πρώτη εβδομάδα Αγωγών coMra, η Cheryl:

  • Κοιμήθηκε όλη τη νύχτα για πρώτη φορά σε 10 χρόνια
  • Δεν είχε κανένα πόνο στο στομάχι για πρώτη φορά σε περίπου 7 χρόνια
  • Ήταν σε θέση να βγει έξω και να ασχοληθεί με την κηπουρική χωρίς πόνο ή πεσίματα
  • Έκανε δουλειές στην κουζίνα, χωρίς καρέκλα/στήριγμα

Εκείνη την περίοδο συμμετείχε ακόμη σε μία δοκιμή ενός φαρμάκου για την μείωση των υποτροπών. Ξεκίνησαν οι πονοκέφαλοι και άλλα σοβαρά συμπτώματα – φοβήθηκε και σταμάτησε την coMra -, αλλά τα συμπτώματα επέμειναν και επιδεινώθηκαν

Ημέρα 15 – η Cheryl ξεκίνησε και πάλι με Θεραπείες-coMra
Οι πονοκέφαλοι υποχώρησαν (αυξήθηκαν τα επίπεδα ενέργειας)

Ημέρα 34 – η Cheryl σταμάτησε όλα τα φάρμακα εκτός από τα φάρμακα για την υπέρταση και τη δοκιμή του φαρμάκου στην οποία συμμετείχε

Ημέρα 51:

  • Οι πονοκέφαλοι σταματούν άμεσα ή σε σύντομο χρονικό διάστημα
  • Οι πόνοι στο στομάχι επίσης εξαφανίζονται πολύ γρήγορα μετά τη θεραπεία
  • Η Αρθρίτιδα και το πρήξιμο στο δεξί χέρι επίσης εξαφανίστηκαν και επανέκτησε πλήρη κίνηση ξανά
  • Σταμάτησε να χρησιμοποιεί μπαστούνι 2 εβδομάδες πριν όταν έβγαινε για ψώνια
  • Η έκκριση χολής από τη χοληδόχο κύστη μειώθηκε κατά 30 μονάδες

Ημέρα 97:

  • Είναι σε θέση να διαχειριστεί τις υψηλές θερμοκρασίες των θερινών μηνών
  • Οι πονοκέφαλοι έχουν πλέον σταματήσει
  • Δεν υπάρχει υπερβολική κόπωση
  • Δεν νιώθει καμία μυϊκή αδυναμία

Συνοπτικά, η βελτίωση της κατάστασής της συνεχιζόταν αυξητικά, αν και είχε αρκετές υποτροπές μέσα σε αυτούς τους πρώτους 3 μήνες. Ενθαρρύνουμε πάντα τους ασθενείς να ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ με το θεραπευτικό τους πρωτόκολλο, γιατί έτσι κάθε υποτροπή γίνεται μικρότερη σε χρονική διάρκεια και μειώνεται σε ένταση. Γενικά, όλη η συμπτωματολογία «μικραίνει» και χρειάζεται δέσμευση και επιμονή από τον ασθενή να μην σταματήσει τις θεραπείες όταν υποτροπιάζει.

1 χρόνος και 4 μήνες – Η Cheryl συνέχισε καθημερινές θεραπείες με περιόδους ανάπαυσης 1 εβδομάδας:

  • Έκκριση χολής από τη χοληδόχο κύστη σε φυσιολογικά επίπεδα για πρώτη φορά από το 2003
  • Σάκχαρο, Χοληστερόλη, Βιταμίνη D, Φώσφορο, Αρτηριακή Πίεση – όλα μέσα σε φυσιολογικά επίπεδα
  • Έχασε βάρος – δεν λαχταρούσε γλυκά
  • Καμία κόπωση, είναι σε θέση να εργαστεί με πλήρη απασχόληση
  • Ξεκίνησε Pilates και Yoga

2 χρόνια 6 μήνες
Η Cheryl συνέχισε ένα μειωμένο πρωτόκολλο αγωγών με τις Γενικές 2, 4 και 5 σε καθημερινή βάση, αλλά με μεγαλύτερα διαστήματα ανάπαυλας πλέον:

  • Οι πονοκέφαλοι δεν έχουν επιστρέψει
  • Κάποιες φορές ο πόνος επέστρεφε και τότε έπαιρνε φαρμακευτική αγωγή (Αμυτριπτυλίνη)
  • Σε περιπτώσεις εξάρσεων πόνου, έκανε περισσότερες αγωγές έως ότου επανέφερε την κατάσταση στην κανονική της λειτουργία – συνήθως μετά από 2 ημέρες
  • Δεν υπέφερε από καμία λοίμωξη (κρυολόγημα, γρίπη, ή γαστρεντερικές μολύνσεις, κλπ) για πάνω από 2 χρόνια, ενώ ήταν επιρρεπής σε πολλές μολύνσεις στο παρελθόν

Για τους σκοπούς του άρθρου, πρόσφατα επικοινωνήσαμε μαζί της για να δούμε πώς είναι στην υγεία της. Μας έστειλε ένα μεγάλο μέιλ, στο οποίο μας ανέφερε ότι είναι γενικότερα σε πολύ καλή υγεία. Συγκεκριμένα, μας είπε πως:

  • Νιώθει δυνατή
  • Δεν υπάρχουν κούραση, άγχος, πονοκέφαλοι, διαταραχές ομιλίας, προβλήματα στο στομάχι
  • Υπάρχει βελτίωση στα αποτελέσματα των ψυχολογικών και νοητικών της τεστ
  • Υπάρχει συντονισμός ματιού και χεριού
  • Όλες οι αιματολογικές της εξετάσεις είναι φυσιολογικές
  • Εξακολουθεί να υποφέρει το ένα της πόδι και υπάρχει κώφωση στο αριστερό αυτί

ΑΓΩΓΕΣ Θεραπείας-coMra
Τον τελευταίο χρόνο ακολουθεί ένα μειωμένο πρωτόκολλο αγωγών. Κάνει μόνο την Γενική 3 το πρωί και την Γενική 5 το βράδυ.
Όπως μας έγραψε και στο e-mail της, η Cheryl έχει πλέον μια δραστήρια ζωή, ξυπνάει το πρωί στις 6.30 και μετακινείται με τα πόδια για το 90% της ημέρας της και τελειώνει περίπου γύρω στις 17.30. 🙂

Συγκεκριμένα, μας έγραψε:
…Τον τελευταίο χρόνο εργάζομαι με πλήρη απασχόληση. Κάνω μαθήματα μαγειρικής σε παιδιά με Αυτισμό και Σύνδρομο Άσπεργκερ. Είμαστε σήμερα σε αναζήτηση χώρου για την επέκταση της επιχείρησης λόγω αυξημένης ζήτησης και επίσης ανοίγουμε μία κουζίνα παραγωγής. Έτσι, θα μπορώ να δημιουργήσω και το περιβάλλον στο οποίο αυτά τα άτομα θα είναι σε θέση να έρθουν να εργαστούν καθημερινά, να κάνουμε κάτι διασκεδαστικό και ενδιαφέρον, να κερδίζουν χρήματα και μια αίσθηση της αξίας τους. Οι περισσότεροι από αυτούς παραμένουν στο σπίτι για όλη την ενήλικη ζωή τους, επειδή δεν είναι γενικά αποδεκτοί από την κοινωνία…

Η Cheryl, η οποία δυσκολευόταν ακόμη και να ολοκληρώσει το πλύσιμο των πιάτων, όπως μας είχε δηλώσει η ίδια, σήμερα λόγω της Θεραπείας-coMra® είναι σε θέση να οργανώσει μια ολόκληρη επιχείρηση!!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Εξ’ όσων γνωρίζουμε, η χρήση μη επεμβατικών βιοδιεγερτικών θεραπειών δεν είναι ευρέως διαδεδομένη για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της ΣΚΠ. Το 2003, μια ομάδα γιατρών και επιστημόνων από το Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Λέιζερ του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Łódź, ανέφερε ποικίλα θεραπευτικά οφέλη των χαμηλής έντασης Λέιζερ στους ασθενείς με ΣΚΠ [2,3]. Έχουν αναφερθεί αναλγητικά αποτελέσματα (ανακούφιση πόνου) και βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Η βασική έρευνα ωστόσο, στηρίζει σθεναρά τις θεραπευτικές ικανότητες των χαμηλής έντασης Λέιζερ για διάφορες νευροεκφυλιστικές παθήσεις [4,5,6,7]. Η Φωτοβιοτροποποίηση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει φλεγμονώδεις αγγελιοφόρους μεσολαβητές σε μοντέλα ΣΚΠ [8].

Αυτό το περιστατικό έδειξε ότι η Θεραπεία-coMra είναι μία αποτελεσματική προσέγγιση για τη θεραπεία του πόνου και άλλων συμπτωμάτων σε άτομα με ταχέως εξελισσόμενη υποτροπιάζουσα διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Ευχαριστούμε τον Αντιπρόσωπο της Radiant Life Technologies στην Νότια Αφρική, κο Charles Mitchley, ο οποίος ήταν στο πλευρό της Cheryl όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης, φυσικά και ευχαριστούμε θερμά την ίδια για την προθυμία της να κρατάει αρχείο γι αυτή τη μελέτη, το οποίο και μας διέθεσε.

ΠΗΓΕΣ
[1] Βικιπαίδεια. 2016. Πολλαπλή Σκλήρυνση [τροποποίηση 14/01/16]. Διαθέσιμο εδώ: Πολλαπλή Σκλήρυνση
[2] Peszynski-Drews, C., et al. 2003. Laser biostimulation of patients suffering from multiple sclerosis in respect to the biological influence of laser light. Paper read at Laser Technology VII: Applications of Lasers, 97 (October 6, 2003); doi:10.1117/12.520611. Διαθέσιμο εδώ: SPIE vol 5229 Lasers in Medicine
[3] Gruszczyńska, D.K. 2010. Laser Treatment for Multiple Sclerosis. The Warsaw voice, June 17, 2010. Διαθέσιμο εδώ: Laser Treatment to MS.
[4] Naeser, M.A., et al. 2011. Potential for Transcranial Laser or LED Therapy to Treat Stroke, Traumatic Brain Injury, and Neurodegenerative Disease. Photomedicine and Laser Surgery. July 2011, 29(7): 443-446. doi:10.1089/pho.2011.9908. Διαθέσιμο εδώ: Photomedicine and Laser Surgery
[5] Huang, Y.-Y., et al. 2010. Low-Level Laser Therapy in Stroke and Central Nervous System. In Handbook of Photonics for Biomedical Science, edited by V.V. Tuchin, 717-737. Boca Raton, FL: CRC Press.
[6] Anders, J.J. 2009. The potential of light therapy for central nervous system injury and disease. Photomedicine and Laser Surgery no. 27 (3):379-380. doi: 10.1089/pho.2009.0053. Διαθέσιμο εδώ: Photomedicine and Laser Surgery
[7] Hashmi, J.T., et al. 2010. Role of Low-Level Laser Therapy in Neurorehabilitation. PM&R no. 2 (12, Supplement):S292-S305. doi: 10.1016/j.pmrj.2010.10.013. Διαθέσιμο εδώ: PMR Journal
[8] Muili, K.A., et al. 2012. Amelioration of experimental autoimmune encephalomyelitis in C57BL/6 mice by photobiomodulation induced by 670 nm light. PLoS One no. 7 (1):e30655. doi: 10.1371/journal.pone.0030655. Διαθέσιμο εδώ: PLOS One Abstract